mandag 6. januar 2014

Stiv kuling 15 - 20 m/s

Nesten hele desember var det mye vind, ved flyplassen her på Karmøy ble det målt 28,5 m/s som er sterk storm 5. desember. Etter dette har det vært flere runder med opptil storm i kastene. Dette har gitt store bølger her på vest siden av Karmøy, noe jeg har ventet på for å fotografere denne høsten og vinteren.  
Kraftige bølger på Sandvesand


Selv om det også har vært mye regn, har det vært opplett noen dager. Ofte har det vært litt sollys rett før solen går ned i vest. Da har jeg fartet rundt med kamera og forsøkt å fange bølgene og vinden. 
Fra Skårnes mot Jarstein på Sandve, en flott solnedgang mellom stormene

                                                      

Samme plass som bildet over, kjekt når en oppdager nye motiver på kjente steder.


En må passe godt på fotoutstyret, selv om det ikke regner er det mye saltråk i lufta. Derfor benytter jeg overtrekk på linser og kamera, og tørker over linser og kamera når jeg er hjemme igjen. Mange av bildene er tatt med telelinser, da kan jeg fotografere på trygg avstand og det er mindre saltråk. Det er også spennende å bruke vidvinkel og filter, men da på plasser i ly for bølger og vind.
6. desember forsatt tunge dønninger uten for vest siden av Karmøy


Skulle nok hatt lyd til disse bildene, for en kraft og flotte farger...


Mer sand i bølgene dess lengre inn på grunna de kommer


Ferkingstad molo


Mjølhussand


Ofte er det Sandvesand jeg tar turen til når det er dårlig vær, da det er kort vei og mye sjø, gode ingredienser for bølge fotografering. I desember har jeg vært på Åkra, Stava, Ferkingstad, Hebnes, Sandve og Skammaneset på jakt etter bølgebilder. 
En ting er sikkert, det ikke er lett å fange alle inntrykkene i det bølgene dundrer inn mot land, lyset på himmelen og fargene i sjøen.
6. desember, forsatt litt snø på "bakkane" på Sandve og det er bedring i været i vest


Ferkingstadneset og moloen,  bildet er tatt fra Åkrasand


Ferkingstadneset


Mortaholmen ved innseiling til Åkrehavn, bildet er tatt fra Stavasand


Sjøhus på Liknes, bølger fra Stavasand i forgrunn


Stavasand mot Åkra


Har funnet ut at det kan være lurt å vente litt med å se på bildene, slik at en får fordøyet inntrykkene før en går igjennom bildene og sletter. Selv om det ble noen bilder nå i desember, så fikk jeg mange nye ideer til nye motiver. Det som er mest utfordrende med bølgebilder er å kunne si noe om dimensjonene i en bølge og ikke minst få fram fargene og kraften i bølgene. Der har jeg nok noe mer å strekke meg etter.
 Ytre Kalhaien i lett snødrev på Sandve



Måke og snøbyger utenfor Åkervikjå på Sandve



Store dønninger på vest siden av Karmøy


Det er nok lettere for oss som bor her vest å se hvor store bølgene har vært under disse stormene. Langs strendene er mye av sanden skyllet bort, søppel og tare ligger et godt stykke inne på land. 
En tidlig morgen var jeg ute for å fotografere Skudenes fyrstasjon som ligger litt over 20 meter over havet, da var det imponernede å se bølgene som brakk i forkant av fyret og kastet vannmassene like høyt som fyret, litt av noen dønninger.

Skudenes fyrstasjon


Har også fått tatt noen bilder når været var litt roligere, kjekt å kunne prøve ulike Lee filtrer, noen ganger gir dette gode effekter, andre ganger er alle bildene ødelagte av saltråk på filtrene. 
Spor på Sandvesand mot Klubben, og sivbeltet 



Sjøen har roet seg, da er det fram med Lee big stopper filter, Sandvesjøen


Nå håper jeg på litt snø, minusgrader og mange flotte timer på vent etter en rovfugl eller to i skjul. Spennende å se hva som kan dukke opp de neste månedene når vi skal i gang med fotoskjul og åtefotografering.

Gleder meg til et nytt år, dette året blir det nok mest fokus på Karmøy og naturen her. Forsatt mange spenende plasser som jeg ennå ikke har vært å fotografert, og prosjekter fra i fjor som jeg ennå ikke har lykkes med, heldigvis kommer det en ny vår, sommer, høst og vinter så da er det bare å forsette å lete etter nye motiver her på Karmøy.
Besøker en Sandvesand, er det en flott tur å klyve over denne og fortsette over "bakkane" til Sandvehavn




Hilsen
Magnus 


6 kommentarer:

  1. Du har virkelig fanget vintersjøen og lyset den siste perioden. Flotte bilder! :)

    SvarSlett
  2. Nydelige Bilder! Topp fanget og mange flotte motiver! :)

    SvarSlett
  3. Kjempeflott bildeserie! Syns du har fanget og viser godt stemningen i dei store bølgene. Spesielt det å få fram den tyrkise fargen i bølgene. Og bølgene ved Ferkingstadneset er imponerende!

    SvarSlett
  4. Dette var bra bilder. Tar ofte turen ut til Karmøy både i storm og stille. Ferkingstadneset var en, for meg, høydare. Men som sagt, veldig bra serie.
    Hilsen Nils J. Tollefsen-Haugesund.

    SvarSlett
  5. Flott bildeserie av havet i fri utfoldelse.

    SvarSlett
  6. Takk for mange hyggelige kommentarer. Ja det er mange spennende plasser på vest siden av Karmøy. Ferkingstad og Nes er flotte plasser hvor havet står godt på når det er storm, det er verdt et besøk.

    SvarSlett