tirsdag 28. februar 2012

Ugler

Ugler som er dagaktive er en opplevelse å se. Det er noe mystisk over ugler. Ofte er det i skumringstimen en får et kort glimt av en skygge som glir over tretoppene, eller en hører roping inne fra skogen.

Haukugle har jeg sett to ganger i Karmøyheia, sist gang var for noen år siden. Haukugla satt i toppen av en gran og speidet etter byttedyr. Haukugla er en mellomstor ugle, den lange stjerten og hvite undersiden med mørkt tverrbånd er med på å gi den et hauklignede preg. 

Haukugle i Karmøyheiå, for noen år siden
Nikon DX, 70-300mm @280mm, 1/640 sec at f/7,1, ISO 500


Siden i høst og fram til nå, har jeg vært mange turer i Karmøyheiå på leting etter den minste av de dagaktive uglene, spurvugle. En tidlig morgen kom jeg over en spurvugle i toppen av en gran. Det ble med den ene observasjonen og opplevelsen.

Derimot har det vært en spurvugle som har holdt seg nord i Haugesund, som mange andre fikk jeg oppleve denne midt på lyse dagen. Utrolig å kunne studere denne uglen som bare er ca 16-17 cm lang, i motsetning til Haukuglen som er 36-39 cm lang. Likevel er den en uredd og effektiv jeger. 
Det var litt utfordrene å fotografere, på skrå mot himmelen og en ugle som er mørk. Det ble noen eksponeringer før jeg klarte å stille inn den manuelle eksponeringen.
Er litt forskjell i størrelse.
Nikon FX, 400mm 1/160 sec at f/6,3, ISO 640. Manuell eksponering


Spurvugla er en effektiv jeger tar både mus og fugl
Nikon FX, 400mm 1/250 sec at f/4,0, ISO 640, Manuell eksponering


Nistirring på fotografen
Nikon FX, 400mm 1/250 sec at f/4,0, ISO 640, Manuell eksponeringNoen ganger kan en være heldig å få se en perlugle midt på dagen. Denne ugla er noe større enn spurvugla, men er nattakrtiv. Perlugla er litt lik både haukugle og spurvugle med mørke fjær og spetter av hvitt. 
Perlugla på bilde er et dias som er ca 15 år gammelt. På en av mange turer gjennom granskogen i Sandvemarka, kom jeg over perlugla som satt i en liten åpning. Kameraet er alltid med, og jeg klarte å få noen bilder, husker jeg var spent på resultatet. Det tok en god uke før jeg kunne hente filmen, og når diaset gikk inn i fremviseren var jeg ganske fornøyd husker jeg. 

Perlugle i sollys
Nikon 601M, 400mm F5,6, Fuji sensia 100 + monopod

Fint å kunne vise noen bilder fra arkivet også. 

8 kommentarer:

 1. For noen flotte og forskjellige uglebilder! Spurveugla i tretoppen var virkelig flott!

  Ha en flott uke videre!

  Mvh Leiv Arne

  SvarSlett
 2. Flotte fugler disse uglene, skulle gjerne hatt flere nærmøter med dem! Likte godt bilde nummer 4, flott komponert og et herlig blikk!

  SvarSlett
 3. flott serie av ugler, enig at det er spennende, ikke minst lyden

  SvarSlett
 4. Hei Magnus!

  Fine Bilder du viser frem!
  Favorittene mine ble det første og fjerde bilde!
  Strålende!

  snakkes!

  mvh
  Knut Egil

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarene.
  Er ikke mange ganger jeg har fått oppleve ugler på nært hold.
  Kjekt å ha noen bilder på lur i arkivet:-)
  Spurvuglen holdt seg i bjørketrær og utfordringen var alle greinene.
  Var heldig å fikk den i noen åpninger og i toppen på en liten gran.

  Hilsen
  Magnus

  SvarSlett
 6. Flott serie av ugla, likte alle men nr 4 ble vel det beste i mine øyne. Her har du fått en fin opplevelse.

  Ottar

  SvarSlett
 7. Liker så godt ugler. Flotte bilder!Likte veldig godt den søvnige perleugla :-) En jeg jobber sammen med greide fredag 25.jan å fotografere en haukugle i toppen av et tre, i utkanten av Skien.

  SvarSlett