tirsdag 6. mai 2014

Orrfugl og tidlige morgener

Det har vært mange flotte morgener den siste tiden, plutselig kom varmen og marka våknet virkelig til liv. De siste ukene har det blitt noen turer på leit etter spillplasser til orrfugl, og litt fotografering av spillende orrfugl har det også blitt. 

(klikk på bildene for best mulig visning)


Orrhane i motlys, flott når de første solstrålene kommer over markaMånen over Karmøymarka


De siste årene har jeg tråkket rundt om kring i Karmøymarka, på leit etter spillende orrfugl, forsøkt å holde meg til de samme områdene for å se om det minker eller øker. For å si det slik, det er langt mellom orrhanene som spiller på hver sin topp i marka.

Er fortsatt noen åpne områder som er åpnemed lynghei, tett sitkagran og furu er det nok av her på Karmøy


Jeg husker fortsatt spillplasser oppe i Sandvemarka fra jeg var liten. Stor stas å kunne oppleve disse fuglene en tidlig morgen, husker ennå lyden og de flotte hannene. Jeg har besøkt de gamle spillplassene i Sandvemarka denne påsken, men verken orrfugl eller spor var å se. Tror nok siste orrfugl spilte i Longemyr i 2007. 

For de andre områdene jeg har besøkt i vår, synes jeg det er færre spillende orrfugler, blir spennede å se fremover om de forsvinner helt eller om det er noen som fortsatt holder stand. 

 Det er mye hopping og korte flyturer på en orrhane når den spiller


 Spillende orrhane


Spillende orrhane


Vet ikke om det kalles orreleik når det er en enslig han som sitter på en stein og spiller? Uansett så fikk jeg oppleve spillende orrhaner, utrolig fasinerende og ikke minst for en lyd og staselig fugl. 
Flere ganger hørte jeg også en orrhøne som kneppet, da ble det fart i orrhanen som virkelig satte opp tempoet på hopp og spilling. Orrhøna er godt kamuflert, så da den poserte i åpent lende, ble det noen bilder. 


 Er ikke så ofte en ser orrhønene, men de har en karakteristisk lyd som røper at de er på leiken, fikk sett orrhøne ved flere anledninger disse morgene


Plutselig stod orrhøna i en liten åpning, kanskje flottere i fjærdraten enn orrhanen


Spenndende med motlys bilder også, en morgen var det litt rim på bakken, og en kunne se dampen fra nebbet til orrhanen når den hadde blåst sin karakteristiske hvese lyd. Det er noe jeg har håpet på å få fotografere, ekstra kjekt når det er på hjemmebane.

Rim på bakken, litt motlys og spillende orrhane


 noe som har vært på ønskelisten lenge, kjekt å få oppleve det hjemme på Karmøy


Orrhane er nettopp ferdig har "hysjingen" og dampen henger i lufta


En ting er sikkert, at det å være tilstede i naturen før soloppgang og etter på, det er flott. Nå som det også er spennende trekkfugler på plass i marka som synger for full hals; sivspurv, rødstilk, jernspurv, måltrost, rødvingetrost og gransanger. Flere ganger har jeg også sett ringtrost, og rådyr.

Sivspurv hann er på plass i hekkeområdet og synger en tidlig morgen 


 Den første myggen er på plass


Huggorm som ligger på "lading" da er det mulig å komme litt nærmere enn normalt, kjekt med nytt macro objektivOgså fint når solen går ned, her fra Stiglå med Boknafjellet midt i bildet.

8 kommentarer:

 1. Hei! Her var det mange flotte bilder fra orrfuglleiken og naturen omkring. LIkte veldig godt bilde nr. 2 med månen over Karmøymarka. Flott stemningsbilde. Dessuten synes jeg bildene av orrhøna også var fine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja det var flott å endelig få noen bilder av orrhøna også. Utrolig godt kamuflert.

   Slett
 2. her var det mange fine bilder, 1og 2 er mine favoritter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar, motlys og orrfugl var spennende. Får håpe på flere bilder til neste år.

   Slett
 3. Flott bildeserie. Favoritten ble det første.

  SvarSlett
 4. Fin bildeserie. Nr.1 var et særdeles flott og stemningsfullt orrfuglbilde.

  SvarSlett