søndag 6. januar 2013

Kongeørn, del 1


Helt siden oktober har jeg fulgt godt med om det er ørn å se her hjemme på Karmøy. Så langt er har jeg kun sett noen havørner som seiler rolig over heia. 

Høsten har vi brukt til å forbedret skjulet vårt. Til nå er det mest kråke og ravn som er innom, men ørna er å se i lufta over Karmøyheiene, uansett  er det spennende å speide etter ørn, plutselig en dag er den på plass slik vi fikk oppleve sist sesong.

Årets første voksne Kongeørn, Nikon FX, 400mm


Litt før jul fikk jeg en hyggelig mail fra Leo Larsen, han driver villmarksafari på Moi. Han hadde besøk av kongeørn på sin åteplass, så det skulle være gode muligheter for ørnefotografering. Jeg booket meg inn, onsdag 2. januar.

Været er ikke alltid det enkleste å ha med å gjøre, nå i januar har det vært skiftenede. Gjennom hele jula sjekket jeg Yr, kjempe vær en dag, regn neste. Her var det bare å ta en sjangs, opp grytidlig for å kjøre mot Moi, heldigvis var det lite trafikk for tidsskjema var stramt. Måtte være på Moi i god tid før solen stod opp.

Leo var klar når jeg kom, og med god guiding opp i heia og inn til skjulet gikk turen fint. Hjemme på Karmøy er det sjelden snø, stort sett bart, men i fjellheimen ved Moi, var det snø. Heldigvis bar skaren noen plasser. Truger er nok lurt å ha, når en skal ha med seg en tung sekk med fotoutstyr, en blir kanskje litt mindre svett og andpusten da.


Hodelykt og skaresnø, iphone bilde

Det var en flott dag i heia, ca 0 grader, litt vind og en flott soloppgang. Fint å sitte i skjulet drikke kaffi, se på nøtteskrikene og høre på naturen. Tiden går fort når en sitter slik. 

Plutselig var det mye skrål fra ravnene, og kraftig vingesus over skjulet, og der satt kongeørna. Det er et voksent par som holder seg i området fortalte Leo. Nå hadde den første kongeørna landet, ikke lenge etter kom også den andre kongeørna. Noe større, lurer på om dette var hunnen. 

De neste timene forsvant ganske så raskt, bildene tikket inn på minnekortet. Utrolig å kunne få oppleve disse fuglene på nært hold. Når en ser en voksen kongeørn forstår en hvorfor de har dette navnet, kronen er ganske så tydelig. For meg var det mitt første møte med voksne kongeørner.

Noen bilder fra dagen, klikk på bildene for bedre visning:

 Nikon FX, 400mm

 Nikon FX, 400mm

Nikon FX, 400mm 

Nikon FX, 400mm

 Nikon FX, 70-200mm @ 200mm

 Nikon FX, 400mm

Nikon FX, 400mm

Når jeg dro fra skjulet hadde det begynt å regne, turen tilbake til Karmøy gikk fint. Totalt kjørte jeg 44 mil tur-retur og det ble 9 timer i skjulet, så det var en god dagstur. Det er mye som skal klaffe når en driver med naturfotografering, takk for god informasjon og ikke minst besøket Leo, du har en flott plass.

Dette var del 1, nå forsetter fotojakten.... kanskje kommer del 2 også.

Hilsen
Magnus

6 kommentarer:

  1. Flotte bilder fra en sikkert minnerik dag. Flott miljø i bildene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, ble en flott opplevelse. Fint å oppleve nye områder også.

      Slett
  2. Fine bilder av en helt fantastisk fugl. Likte miljøbildet som er nummer 7 i rekken best.

    Knut Børge

    SvarSlett
  3. Alltid spännande möten med dessa stora fåglar. Fina bilder !

    SvarSlett
  4. Takk for kommentarer.
    Det var ikke mange timer med lys igjen når kongeørna kom. Derfor ble det mest bilder når den var på åtet. Målet er mer fluktbilder, men det krever raskere lukker og snø hjelper på.
    Det er flott å få oppleve ørn.

    SvarSlett
  5. Hey.
    Thanks for the comments and the visit on blog.
    Regards
    Magnus

    SvarSlett