tirsdag 28. juni 2011

Hvordan blir bildene til?

De siste årene har jeg fotografert rådyr i Karmøyheia. Som regel etter metoden sniking mellom lyng og einerbusker i håp om å ikke bli oppdaget før en kommer inn på fotohold.  Resultatene har vært varierende, ofte skulle jeg ha vært litt nærmere... Andre ganger er det blitt bilde av rådyr som er klar for å legge på sprang.  Derfor ble det lagt ny taktikk for sommeren; Jeg har rigget kamuflasje, og ventet tålmodig i lange og mange tider, dette har også vært flotte opplevelser.

Beitende rådyr som har full kontroll på fotografen en tidlig morgen.

Etter flere år med turer i rådyr områder, så falt plasering av kamuflasjen i utkanten av en liten myr med einerbusker og små grantrær. Fikk rigget kamuflasjen tett inntil en gran. Jeg ryddet også sti inn til kamoen slik at tilkomsten ble mest mulig lydløs. Det har blitt noen timer i teltet, men med god stol og det evige håpet om at noe dukker opp, så har det gått bra.

 Det er spennende å vente når en ikke er sikker på når rådyrene kommer frem.

Det har blitt noen tidlige morgener og ettermiddager, fint å kunne fotografere rådyr uten at de er på vakt og klare til å trekke seg unna. Selv om rådyrene er vare for lyder, så har nok "stille" funksjonen på D300s vært viktig for å ikke skremme for mye.

Den størrste opplevelsen var når en rågeit med to små kalver kom forbi. Jeg fikk noen bilder av "dagliglivet", før de hørte lyden fra lukkeren og ruslet bort mellom einer buskene. Det var en stor opplevelse, sjelden jeg ser små rådyr kalver. Fantastisk kamuflasje og årvåkenhet disse har. 

Målet videre er å få flere bilder av rådyr som beiter på myra, og kanskje bilder av en råbukk når brunsten begynner. Det er lov å håpe...

Det er mange flotte blogginnlegg om rådyrfotografering på norske naturfotografer bloggen, og mange av disse har vært til inspirasjon.

Her er noen av mine bilder så langt fra timene fra på myra:

Rågeit i morgensol.

Sovende rågeit, er ikke lett å se...

Uansett hvor forsiktig en er, så klikker det fra lukkeren

Mye å utforske, og mye å være på vakt for.

Flott opplevelse å få fotografere disse.

Så var det å rusle videre for rådyr familien

God Sommer! 

8 kommentarer:

 1. Det nest nederste bilde var sanseløst :)

  SvarSlett
 2. Flotte bilder! Enig i at det nest nederste var nydelig!

  SvarSlett
 3. Takk for kommentarene.
  Ja var heldig som fikk et "familie" bilde av rådyrene.

  Hilsen
  Magnus

  SvarSlett
 4. Hei!

  Flotte bilder og tekst!
  Kjempebilder du fekk av de små kalvene, nydelige med prikker.
  Gratulere så mye!

  Ha en flott sommer!

  mvh Knut Egil

  SvarSlett
 5. Takk for det, kjekt å ha slike opplevelser i nærområde.
  Håper å få flere bilder utover høsten.
  Hilsen
  Magnus

  SvarSlett
 6. Heisann!
  Jeg havnet tilfeldigvis innom her, og ble sittende å bla bakover i bloggen og kikke på bildene en lang stund... De er jo helt fantastiske!! Jeg bor selv på Karmøy, og hadde virkelig ingen aning om at man kunne ha denne typen naturoplevelser her! Jeg ante ikke at den fantes orrfugler her f.eks, så dette var bare helt utrolig å se :)

  SvarSlett
 7. Hei.
  Takk for kommentaren.
  Her på Karmøy er det utrolig mye spennende å se. Kjekt å kunne få vist dette i bloggen.

  Hilsen
  Magnus

  SvarSlett