fredag 21. mars 2014

Ærfugl

I fjor fikk jeg sett stellerand og fotografert praktærfugl i Vardø, jeg har ofte tenkt tilbake på de opplevelsene. Tror det er fargene som fasinerer meg mest, og at så eksotiske og sjeldne fugler er tilgjenglige og "vanlige" i en periode av året. 

Tidligere i år bestemte jeg meg for at dette året skulle all ledig tid vies til fotografering i nærområdet her på Karmøy. Da er jeg heldig som kan drømme om en vintertur til Finnmark, og tenke tilbake på flotte dager på Hornøya i fjor.  

Den siste tiden har gått til forberedelser til sommeren, med blant annet nedrigging av åteplass og ikke minst noen spennende prosjekter som jeg håper å komme tilbake til. Godt er det å kjenne at våren er like rundt hjørnet, med noen sikre vårtegn fra vest siden av Karmøy. Tjelden er kommet til Sandvesand, stær inspiserer fuglekassen i hagen, svarttrosten har begynt å synge og ærfuglene som er i praktdrakt samler seg i flokker for kurtisering.

På grunn av kraftig vind og bølger hadde ærfuglene dukket opp innenfor moljene* her på Sandve (* - molo)


Jeg var tidlig oppe sist helg på jakt etter noen soloppgang motiver, men når en endelig har kommet seg ut så blir heller soloppgangen laber, typisk det. Uansett fint å være ute, kikke etter sportegn fra hare og rådyr. Var heldig denne morgenen og fikk øye på et par rådyr som beitet i sola.

Speiling i Sandvehavn


Litt utpå formiddagen gikk turen ned til Sandvesjøen, på jakt etter bølgemotiv, natta før kom det en kort stiv kuling så det var kratige dønninger. Ærfuglene hadde søkt ly innenfor moloene nede ved Sandve havn. Det var mye liv blandt ærfuglene, kurtise og mat søk. Det var litt vind, så derfor drev ærfuglene ganske så tett på der jeg hadde rigget opp bilen som skjul. Etter noen bilder oppdaget jeg at jeg skulle ha vært 2,5 meter lengre nede. Noen bilder ble det, men også gode muligheter til å studer ærfuglene i kikkerten.


 Det er nå fjærdrakten til ærfuglene er på sitt flotteste


Når en kommer litt lengre ned, så blir blir det litt bedre komposisjon i bildene


 Litt medvind så kom ærfuglene til tider ganske så nærme


Travle tider for ærfugl hannen, mye kurtisering


Det er ikke så lett å komme lengre ned når en er på en kai, og en var ærfugl som kjapt trakk lengre ut i havna når jeg gikk ut av bilen. Uansett så var det en fantastisk mulighet til å få noen bilder av hannene blandt ærfuglene, for noen farger. Kommer nok litt i skyggen av praktærfuglen, men den finnes ikke her på Karmøy.


En ærfugl i det første morgenlyset, flotte mønster og farger i fjærdrakten


 Ærfugl hunn er noe mer anonym i fargene


 Ærfugl som trekker ut fra havna, de har et våkent blikk så de er ikke så lette å komme tett på uten skjul


Alle båtene kan gi spennende motiver og flotte farger som speiler seg i sjøen


Så da ble det fanget noen motiver fra en kortreist naturopplevelse. Jeg er fornøyd med bildene, kom litt lengre ned etterhvert som ærfuglene trakk litt lengre inn i havnen på matjakt. Ærfugl er en fugl som jeg sjelden har kommet på fotohold med, den er sky og trekker rask ut fra land om en skulle prøve å snike seg innpå. 
Ærfugl er det en god del av her på Karmøy, men som regel ser en disse duppe i bølgene og et stykke fra land.

Ærfugl hann og hunn på en overskyet morgen nede i Sandvehavn


Tar en turen til Sandvehavn, Ferkingstadhavn eller andre havner er det nok gode muligheter å få disse flotte fuglene på fotohold. 




















God helg!

Hilsen
Magnus