søndag 29. januar 2012

Havørn denne helgen også!

Nok en helg med sol fra nesten skyfri himmel og litt mindre bølger enn sist. Det gikk kjapt å sikre ørne mat og komme seg i posisjon. 


Havørnene var på plass i morgensola. Det var respons med en gang fisken traff sjøen. Det er fasinerende å se disse store fuglene kaste seg opp ned i stup for å ta fisken. Det krever noe trening for å klare å få kamera og telelinse til å henge med, for her går det unna! 
Denne gangen fikk vi se begge havørnene i et dobbel stup, om de samarbeidet vet jeg ikke. Var uansett heldig å få det festet til brikka.


Nok en flott fototur med Hans Jørgen og Knut Egil, takk for turen!



Våkent blikk festet på fisken


Første stup, havørna på vei opp ned


Så retter den opp litt...


Dobbelt stup


Om den første glipper, eller gir den videre er jeg ikke sikker på!

torsdag 26. januar 2012

Havørn med sei i klørne

Etter å fått oppleve havørn stup for første gang for noen uker siden, var spenningen stor da Hans Jørgen og jeg kastet loss. Vi dro ut mot Jarstein, på vest siden av Karmøy, for å gjøre et nytt forsøk på å få havørn i stup.

Geitungen fyr i soloppgang

Vi startet tidlig og fikk se en flott soloppgang over Geitungen fyr, men planene måtte justeres noe da bølgene ennå var i det største laget for fotografering. Ørnemat fikk vi fisket, og noen bilder av måke ble det også på brikka.  Forholdene på sjøen ble bedre utover formiddagen og vi speidet etter havørn. Til slutt  oppdaget vi en havørn,  den satt på en holme å speidet utover sjøen. 

Denne gangen var det mer vind og bølger en sist, og nå skulle vi være mer forberedt. Fisk ble kastet og båten lagt strategisk til. Kommer den til å ta fisken lurte vi på, havørna kom raskt på vingene, og det viste seg å være to stykker! 

Nå var det bare å hente utstyret og gjøre seg klar, denne gangen hadde jeg med stor tele og monopod. Bølgene gjorde det veldig utfordrene å følge havørnene, men noen bilder ble det. Må si jeg var veldig fornøyd denne gangen, fantastisk lys og nok en stor opplevelse med havørn festet til brikka.


Havørn og måke


Opptil 240 cm i vingespenn og et våkent blikk


Endelig låste fokusen....

God fotohelg!
Hilsen Magnus 

torsdag 19. januar 2012

Hubro

I fjor høst såg jeg en hubro sitte på en fjellknaus med månen hengende over seg, da uten kamera for det var jo beksvart. Dette motivet har jeg tenkt på helt siden da. Det er mye som skal klaffe for at det motive skal dukke opp igjen tenkte jeg.


For noen dager siden var jeg ute for å fotografere en fantastisk solnedgang, svakt i det fjerne kunne jeg høre hubroen rope. Det var ennå flott farge på himmelen i vest, skulle jeg få oppleve hubro i silhuett...?


Da jeg nærmet meg området hvor hubroen satt, hørte jeg ingen ting, det var heller ingen hubro å se. Å finne den i terrenget er neste umulig.


Plutselig fikk jeg øye på den der den satt helt åpent på en knaus. Jeg fikk rigget kamera på staiv og fokusen klarte å låse på hubroen, med lukker tid på flere sekunder var det bare å håpe på det beste...

Hubro en stille januar kveld
400mm, 2,0 sec at f/4, ISO 800 + stativ

Jeg håpet hubroen ville bli sittenede på knausen, slik at jeg også kunne få bilder mot den flotte solnedgangen også.  Hubroen satt forsatt på knausen når jeg kom fram til en liten parkeringsplass og jeg fikk linsa på stativet i ly av bilen. 


For en opplevelse! Jeg tenker på alle de som kjørte forbi meg der jeg stod med telelinsen, det var nok ingen av dem som fikk med seg hubroen.



Hubro i silhuett, en kan se de synlige fjørhornene
400mm + 1,4 TC, 1,3 sec at f/4, ISO 800 + stativ

Hubroen sitter å kikker utover myra
400mm + 2 TC, 6 sec at f/8, ISO 800 + stativ

søndag 15. januar 2012

Lite fisk, men nok til havørna

I dag var jeg med Hans Jørgen en tur på sjøen, på jakt etter noe fin fisk. Fotoutstyret er alltid med, da det er gode muligheter for måkebilder. I det siste har vi sett havørn som har holdt seg rundt fiskebåtene, med dette i tanke satte vi kurs.

Det var ikke mye fisk som nappet, men noen flotte seier fikk vi opp. Ørnemat var sikret.

Fikk noen flotte seier, vi er klar for havørn stup

Etter noen timer tok vi en liten pause fra fiskingen og fotograferte måker. Spennende å se om en klarer å få noen blinkskudd, det dukket også opp to grønlandsmåker.

Grønlandsmåke, helt hvite vingespisser

Gråmåken er aldri langt unna

Ikke svartbaken heller

Vi så havørna sitte på en knaus på land, så vi satt kursen mot den for å se om det var muligheter å få den til å ta fisk. Plutselig var det enda en havørn rett ovenfor båten, første fiske ble kastet over bord, og ørna skeinet ned mot fisken. Det var alt den gjorde før den satte seg på en knaus på en holme...

Det var god stemmning i båten, skulle vi få oppleve havørn som tar fisk, noe vi har trodd var umulig å få til på vestsiden av Karmøy. Nå satt det to havørner på knausen, og vi hadde kastet 3 fisker over bord. Plutselig kastet den ene ørna seg på vingene, og stupte ned mot seien. Først bommet den, men et nytt forsøk, og seien var sikret.

Havørn i stup, for et syn...

Noe langt hold... havørna tar sei


Vi fikk så kastet et par seier til på sjøen, skulle dette være nok til å få den andre ørnen på vingene? Etter en stund kom også den sigene, denne gangen litt nærmere båten. For en opplevelse å se ørna ta fisk, for en presisjon!



Havørn med sei i klørna

Siste vi såg av havørnen

Alle bilden ble tatt med 70 -200mm og 1,4 TC neste gang må nok telelinsen bli med, uansett en uforglemmelig opplevese. Noe som frister til gjentagelse!

søndag 8. januar 2012

Årets første dager i skjulet

Tenkte jeg ville komme med en liten oppdatering ang aktiviteten rundt ørneskjulet. Det har blitt mange timer der de siste månedene, og ikke minst i romjulen, men dårlig med besøk fra ørn.


Det har vært en del kråke og ravn nede på åtet, dette er også flotte fugler å fotografere. 


Heldigvis er det havørn i område rundt skjulet, men den holder seg på god avstand enn så lenge. Da er det bare å håpe på full klaff slik vi fikk med kongeørnene i fjor høst. 


Nedenfor er det noen bilder fra de siste turene:


Ravner, våre største kråkefugler

Ravn inn for landing

Kråker klare for frokost på åte...


Lite snø, men det har vært noen hagel byger


Havørn over skogen