tirsdag 27. september 2011

Høst i Karmøyheiå.

Selv om det har vært mye nedbør og vind den siste tiden, har det også vært flotte dager. Da har jeg forsøkt å komme meg ut på fototur. Har blitt endel turer opp i heiå, flotte farger og mye å se.

Det har blitt noen turer opp til Pålsvarden, flott å kunne sitte å kikke utover Risdal og se solen stige fram over Ryfylke.  Risdal har et godt bevart, helhetlig kulturlandskap, med beite, lyngmark og myr. Dette gjør at det er gode muligheter for å se rovfugl på trekk.

Fra Pålsvarden har en god utsikt over Sør -  Karmøy og Ryfylke.
1/60  sec at f/5,6, ISO 200, 8mm Fish eye 

Det har vært mye tårnfalk å se på turene til Pålsvarden. Dette er en rovfugl som trenger åpen hei, hvor den kan "stille" i luften og speide etter smågnagere. Fikk studert en tårnfalk som hadde fanget en mus. Den landet på en liten fjellknaus og det gikk ikke lange tiden før den var fortært. Den "hvilte middag" i et par minutter før den var på vingene igjen.

Tårnfalk
1/125 sec at f/5,6, ISO 100, 300mm + 2,0 TC og beanbag

Tårnfalk med et våkent blikk
1/125 sec at f/5,6, ISO 100, 300mm + 2,0 TC og beanbag

På vei hjem har det blitt noen turer gjennom Risdalskogen, nå er det mye sopp i skogen. Jeg har ikke greie på sopp, men flotte fotomotiver er de. På vei inn i skogen kom jeg over en rogn som var begynt å visne, fasinerende å se soppen som lever med og på rogna ennå den snart er helt død. 

Sopp og rogn
1/60  sec at f/5,6, ISO 200, 8mm Fish eye 

Mye av skogbunn i risdalskogen er dekket av kløver, og det er mye av denne hvite soppen på gamle stubber og stokker. Det er mange flotte fotomotiver langs stien. I en liten vannpytt inne i skogen,  fikk jeg et speilbilde av skogen rundt, med noe bjørker som holder stand mot grantrærne som ellers domminerer.

Kløver og sopp
1/4 sec at f/8, ISO 200, 150mm macro, stativ 

Skiver i soppen
1/15 sec at f/4,5, ISO 200, 150mm macro, beanbag 

Bjørkeløv og grantrær i Risdalskogen
1/3 sec at f/8, ISO 200, 150mm macro, stativ 

Helt til slutt har jeg et bilde av en steingard i Karmøyheiå, disse er det mange av og er imponerende byggverk. De har tålt mange år med vær og vind, og ikke minst en moderne tid. De er vesentlige elementer i kulturlandskapet og viser blant annet hvor gamle grenser har gått. Noen av steingardene er bygget av tilreisende fiskere i perioder med venting. Mye slit og historie i disse steinene.

Steingard fra Karmøyheiå
1/500 sec at f/5,6, ISO 200, 70 - 200mm @100mm